ANTALYA ADLİYESİ
“Aşçı Çırağı Kursu” Kapsamında Kursiyerler Tarafından Hazırlanan Yemeklerin Sunumu Gerçekleştirildi

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığımız Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün sorumluluğunda bulunan hükümlülerin meslek edindirilmesi ve iş bulmalarının kolaylaştırılarak kendilerinin ve ailelerinin sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri, böylece topluma uyumlarının sağlanabilmesi amacıyla Antalya Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile Türk Kadınlar Konseyi Antalya Şubesi’nin destekleriyle “Aşçı Çırağı Kursu” açılmıştır. Bu kapsamda, kursun eğiticisi ve kursiyerler tarafından hazırlanan yemeklerin sunumunun yapıldığı program, 13.12.2019 tarihinde Antalya Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde gerçekleştirilmiştir.

Programa; Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Halil İNAL, Antalya Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Sayın Oğuzhan YAŞAR, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Sayın Orhan ÖZDEMİR, Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri Sayın Hayrettin TIZLAK, Sayın Ali ÇAKMAK, Sayın Ali GÜLLÜ, E Tipi Cezaevi Müdürü Sayın Hamza ŞENKAYA, L Tipi Cezaevi Müdürü Sayın Tuncay AVANAŞ, Antalya Denetimli Serbestlik Müdürü Sayın Mesut ÖZTÜRK, Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sayın Kenan YAVUZ, Türk Kadınlar Konseyi Antalya Şube Başkanı Sayın Tülay ERSOY, Koruma Kurulu Üyeleri, Kamu Kurumlarından Temsilciler ile denetimli serbestlik personeli ve kursiyerler katıldı.

Cumhuriyet Başsavcımız Sn. Halil İNAL yaptığı konuşmasında, “Günümüzün ceza sistemlerinde cezanın infazı kadar, kişinin yeniden suç işlemesinin önlenmesine yönelik faaliyetler oldukça önem kazanmıştır. Bu faaliyetlerin toplum içerisinde yapılması ise suç işleyen kişinin topluma ve toplumsal kurallara uymada göstereceği gelişimi olumlu yönde etkilemektedir. Bu kapsamda denetimli serbestlik uygulamaları, yükümlüyü toplumdan koparmadan, hapis cezasına alternatif bazı yükümlülüklere tabi tutularak, kişinin cezasını daha çağdaş yöntemlerle tamamlamasını sağlamaktadır.

 

Denetimli serbestlik, "Mahkemece belirtilen koşullar ve süre içinde, denetim ve denetleme planı doğrultusunda şüpheli, sanık veya hükümlünün toplumla bütünleşmesi açısından ihtiyaç duyduğu her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlandığı toplum temelli bir uygulamayı" ifade etmektedir.

 

Denetimli serbestliğin tanımında da anlaşılacağı üzere denetimli serbestlik altındaki vatandaşlarımızın topluma entegrasyonun sağlanması ve dezavantajının avantaja dönüştürülmesinde meslek edindirme çalışmaları önem arz etmektedir. Antalya Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüzce yükümlülerimize, eski hükümlülere ve mağdurlara yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Meslek edindirme ve yükümlülerimizin kendi işini kurmasına yönelik çalışmalar kapsamında;

 

2017-2019 yılları arasında yükümlü ve eski hükümlülerin kendi işini kurmaları için Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi düzenlenmiş ve bu eğitimlere 102 kişi katılmıştır. Meslek edindirme çalışmaları kapsamında ise 2017-2019 yılları arasında; Kat Hizmetleri (Oda Temizleyicisi), Arı Yetiştiriciliği, Temel Kesme Çiçek Yetiştiriciliği, Doğalgaz Yakıtlı Kalorifer Ateşçiliği, Boyacılık ve Aşçı Çırağı Kursu gibi kurslar açılmış ve bu kurslara 95 yükümlü katılmıştır.

 

Antalya Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüzce meslek edindirme ve kendi işini kurma çalışmaları dışında denetimli serbestlik altındaki vatandaşlarımıza yönelik kişisel gelişim ve farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalar kapsamında yükümlüler bir plan dâhilinde bireysel görüşme, grup çalışmaları ve seminer çalışmalarına dahil edilmektedir. Bunun dışında yine farkındalık çalışmaları kapsamında madde bağımlılığı, çevrenin korunması, değerler eğitimi, halk sağlığı, spor yapmanın önemi, aile içi şiddetin önlenmesi, iletişim, vatan sevgisi ve ağaçlandırma ile ilgili yerel, ulusal ve uluslararası projeler hayata geçirilmiştir. 2018 ve 2019 yaklaşık 26.082 kişi düzenlenen bu seminerlere dâhil edilmiştir.

 

Meslek edindirme, kendi işini kurma ve eğitim-iyileştirme faaliyetlerinin yanı sıra 2019 yılında; Adalet Bakanlığımız ve Orman ve Tarım Bakanlığımız arasında ağaçlandırma faaliyetlerine yönelik olarak ortak yürütülen "Ağaçlandırma ve Koordinasyon Projesi kapsamında 21.03.2019 tarihinde Antalya ili, Kepez ilçesi mevkiinde oluşturulan “Adalet Ormanı”nda Açık Ceza İnfaz Kurumu için ayrılan 10 dönüm araziye 550, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü için ayrılan 18 dönüm araziye 750 olmak üzere toplam 28 dönüm araziye 1300 fidan hükümlüler tarafından toprakla buluşturulmuş olup ağaç dikimi ve bakım faaliyetleri düzenli ve sürekli olarak devam etmektedir. Bu kapsamda denetimli serbestlik yükümlüleri tarafından 2019 yılında toplam 10.450 fidan dikilmiş olup söz konusu proje çerçevesinde Ağaçlandırma çalışmalarımız devam etmektedir. Yarıyıl tatilinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda, Adalet Bakanımız Sayın Abdulhamit GÜL ile Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya SELÇUK’un katılımı ve yerelde Sayın Valimizin de katılımı ile Cumhuriyet Başsavcılığımızın çalışmalarına eşlik ettiği okullarda kamu hizmeti cezalarının yerine getirilmesi çalışmaları başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Bu kapsamda Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün denetim ve takibindeki kamu hizmeti cezasını infaz eden yükümlülerce 26 okulun temizlik, boya, tadilat, bakım, onarım vb. işler yapılmış ve yaz tatili boyunca da devam eden çalışmalar kapsamında 5 okulun boya, tadilat, bakım ve onarım işi ile 13 okulun iç, dış ve bahçe temizliği yapılmıştır. Adalet Bakanımız Sayın Abdulhamit GÜL ve Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat KURUM'un Ankara'da katıldığı ve eş zamanlı olarak tüm ülke genelinde gerçekleştirilen "Denetimli Serbestlik Temiz Çevre Projesi" kapsamında gerçekleştirdiğimiz program kapsamında yaklaşık 30 yükümlü tarafından Dokuma Parkımızın temizlik ve bakımı yapılmıştır. Yine 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri kapsamında 27 yükümlü tarafından Antalya ilindeki şehitliklerin ve camilerin temizliği yapılmıştır. Hâlihazırda da Antalya Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüz tarafından kamu kurumlarında ve kamuya yararlı dernek ve vakıflarda bireysel ve toplu olarak 386 yükümlü çalışmakta olup bu yükümlülerden oluşturulan mobil ekipler tarafından toplu çalışma alanları olan Antalya Kepez ve Muratpaşa ilçelerinde düzenli olarak park ve bahçe, cami ve okulların temizliği yapılmaktadır.

 

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı olarak hükümlülerin ıslahı ve topluma kazandırılması amacıyla yürütülen çalışmalarımız ile hükümlüler hem cezalarını çekmekte hem de topluma faydalı işler yaparak toplumla bütünleşmeleri sağlanmaktadır.

 

Bu gün burada yine meslek edindirme ile ilgili olarak Başsavcılığımıza bağlı Antalya Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde ve Türk Kadınlar Konseyi Derneği Antalya Şubesinin desteği ile açılan Aşçı Çırağı Kursumuz vesilesiyle birlikteyiz. 13.11.2019 tarihinde başlayan 178 saat süreli Aşçı Çırağı Kursu 09.01.2020 tarihinde sona erecektir. Kursa 19 kursiyer kayıt olmuş 13 kursiyer kursumuza devam etmektedir. Antalya’nın bir turizm kenti olması nedeniyle vatandaşımıza hizmet veren otel ve tesislerimizde istihdam imkanı yaratacak bu kurs kursiyerlerimize önemli fırsatlar sağlayacaktır. Kursiyerlerimize ve emeği geçen herkese bize yaptıkları sunumlar ve ikramlar için teşekkür ediyor, kursumuzun kendileri için faydalı ve hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 

Konuşmaların ardından mesleki eğitim kursuna vermiş oldukları desteklerden dolayı; İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Yüksel ARSLAN’a, Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Halil ÜNAL’a, Azize Kahraman Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sayın Kenan YAVUZ’a, Türk Kadınlar Konseyi Antalya Şube Başkanı Sayın Tülay ERSOY’a ve Kurs Öğretmeni Sayın Esra SADIKOĞLU’na plaketleri takdim edildi. Kursiyerler tarafından yapılan yemeklerin katılımcılara ikram edilmesi sonrasında program sona erdi.

 

 

 

                                                                                       Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı

 Medya İletişim Bürosu