AVRUPA BİRLİĞİ ERASMUS+ PROJELERİ
A. TAMAMLANAN PROJELER
Denetimli Serbeslik Uygulamalarında Sunulan Eğitim, Uygulama, Danışmanlık ve İyileştirme Hizmetlerinin Avrupa Perspektifi ile Geliştirilmesi Projesi
Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde; 01/07/2014 - 30/06/2016 tarihleri arasında Adana Denetimli Serbeslik Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler Uzmanları Derneği Akdeniz Bölge Şubesi ortaklığıyla, Erasmus+ Ana Eylem 1 Yetişkin Eğitimi Personel Hareketliliği başlığında hazırlanan "Denetimli Serbeslik Uygulamalarında Sunulan Eğitim, Uygulama, Danışmanlık ve İyileştirme Hizmetlerinin Avrupa Perspektifi ile Geliştirilmesi" isimli proje başarıyla uygulanmış ve tamamlanmıştır.
Proje kapsamında; hükümlüler, madde bağımlıları ve dezavantajlı kesimlere yönelik; eğitim, iyileştirme ve rehabilitasyon çalışmaları yürüten; Konsorsiyum üyesi kurumların personelinin, eğitim iyileştirme çalışmalarında kullandıkları yöntem ve teknikler konusunda, yarı yapılandırmış eğitim ve işbaşı gözlem imkanı sağlanmıştır. Proje ile personelin mevcut bilgi ve deneyimlerini geliştirmelerini ve hedef kitleye daha kaliteli hizmet sunmalarını amaçlamaktadır.
Proje kapsamında öğrenici olarak hareketliliğe katılan personelin; "bilişsel davranışçı terapi”, “psiko-eğitimsel grup çalışmaları”, “madde bağımlılığı ve bireysel görüşme teknikleri” eğitimleri ile; bilgi, beceri ve deneyimlerini arttırmalı sağlanmıştır. Personelin belirtilen konularda aldığı eğitimler ile;
- Hükümlülerin ve madde bağımlılarının rehabilitasyonu,
- Suç tekrarının önlenmesi,
- Toplumun ve mağdurun korunması konusundaki yeterliliklerinin artırılarak Türk Denetimli Serbestlik Hizmetlerinin AB standartlarında geliştirilmesini hedeflemiştir.
Proje kapsamında, İngiltere'nin Reading şehrinde 2 eğitim faaliyeti, Almanya'nın Frankfurt şehrinde bir eğitim faaliyeti 1 de işbaşı gözlem olmak üzere toplam 4 faaliyet gerçekleştirilmiştir. Alınan eğitimler ve işbaşı gözlem faaliyeti sonrasında kurumlarımızda verilen hizmetler AB standartlarında katkı sağlanmıştır.
İçimizdeki Lotuslar Projesi
Eylem 1.2 Gençlik Girişimi kapsamında 16/01/2014 ile 16/07/2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve bir gençlik projesi olan “İçimizdeki Lotuslar” adlı projemiz; Proje Ar-ge grubu tarafından Müdürlüğümüzde uygulandı.
Projemiz ile Müdürlüğümüz bünyesinde tedavi denetimli serbestlik tedbiri altında bulunan şüpheli, sanık ve hükümlülerin uyarıcı ve uyuşturucu maddelere karşı uyarılması, bilinçlendirilmesi ve madde kullanılan ortamlardan uzaklaştırılması amaçlandı.
Projemizin teması, dört ana başlıkta oluşturuldu.
Bunlar;
1- Uyum problemleriyle başedebilme, özdenetim ve sosyal etkileşim becerilerinin geliştirilmesi,
2- Problem çözme ve farkındalıklarının artırılması,
3- İstihdam odaklı destekleyici hizmetler,
4- Uyuşturucu ve uyarıcı maddelere karşı bilinçlendirilmesi ve madde kullanılan ortamlardan uzaklaştırılmasıdır.
Bu hedefler doğrultusunda bireysel görüşmeler, grup çalışmaları, bilgilendirme seminerleri ve sanatsal faaliyetler yapıldı. Ayrıca "iş arama teknikleri ve uygulamalı girişimcilik eğitimi" alanlarında yapılan çalışmalarla gençlerin işsizlik sebebiyle madde kullanımı ve suça sürüklenmelerini önlenmeye çalışıldı.
Avrupa Gönüllü Hizmeti Projeleri
Müdürlüğümüz tarafından, T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus+ Gençlik Programı Öğrenme Hareketliliği Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) Akreditasyon Programına yapılan başvuru sonucunda,
Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında Müdürlüğümüz ev sahibi ve koordinatör kurum olarak, 2021 yılına kadar akredite edildi.
Ulusal Ajansın AGH programı sayesinde Müdürlüğümüz ev sahibi kuruluş olarak 17-30 yaşları arasındaki hükümlü gençlere 1 yıla kadar Avrupa'daki bir ülkede gönüllü faaliyetlerde yer alma, yabancı dillerini geliştirebilme, yeni bir dil öğrenebilme, kültürlerarası iletişim becerilerini arttırabilme ve iletişim kurabilme stratejilerini öğrenebilme fırsatı sunulmaktadır.
1- Huzur İçin Topluma Uyum
Avrupa Gönüllü Hizmeti programı kapsamında Müdürlüğümüzce "Huzur İçin Topluma Uyum" isimli bir proje yürütülmüştür. Projemiz ile;
- Hükümlülerin sosyal ve ekonomik hayata kazandırılması için sosyalleştirici ve beceriye dayalı atölye çalışmaları yapma,
- Kurmasl ziyaretlerle dezavantajlı hedef kitle için toplumla bütünleşme etiknlik alanları yaratma
- Müdürlük çalışmalarına yeni etkinlikler ekleyerek hedef kitleye yönelik projelendirme çalışmaları
- Kültürel ve sosyal çalışmalar yapan STK'lar ile birlikte hedef kitlenin yerel kültürleri tanıtılabilceği ortamlar hazırlama
- Yerel kuruluşve STK lerle işbirliği ile hedef kitlenin ihtiyaçları gözetilerek BİT teknolojilerinden yararlanmasını sağlamaya yönelik çalışmalar yapılmıştır.
Proje kapsamında yapılan bu çalışmalar ile gönüllü olarak ülkemize gelen gönüllülere:
- Çocuk hükümlülerle beceri atölyelerinde çalışmalar yapabilme,
- Hükümlülerin suçtan uzak durmalarına ve sosyalleşmelerine yönelik yerelde yapılan faaliyetlerde iletişim ve koordinasyon deneyimi
- Gençlerin kültürel etkinliklerinde yer alma becerileri
- Gönüllünün kurumda Üniversitelerle birlikte yapılan akademik çalışmalarda bulunma deneyimi
- Uluslararası bilgi ve tecrübe
- Dezavantajlı gruplarla çalışabilme becerisi
gibi beceriler ve deneyimler kazandırılmıştır.
2- İkinci Bahar
Avrupa Gönüllü Hizmeti programı kapsamında Müdürlüğümüzce Ekim 2015 döneminde hazırlanan "İkinci Bahar" isimli bir proje hibe almaya hak kazanmış olup, yapılacak hibe sözleşmesi sonucunda 2016 yılı içinde yürütülecektir.
Projemiz ile madde bağımlılığı nedeniyle hükümlü olan genç ve yetişkin hükümlülerin sosyal ve ekonomik hayata kazandırılması için sosyalleştirici faaliyetler yürütmek ve madde bağımlılığına yönelik önleme, bilgilendirme ve madde bağımlılığının toplumda yaygınlaşmasına yönelik diğer kurum, kuruluş ve STK lar ile işbirliği içinde çalışmaların yürütülmesi hedeflenmektedir.
AB Ülkelerinde Cinsel Dokunulmazlık Suçlarından Hüküm Alan Yetişkinlerin Rehabilitasyonunda Uygulanan Müdahele Yöntemleri’’ Projesi
Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülmekte olan Erasmus+ Ana Eylem 1 Yetişkin Eğitimi Personel Hareketliliği başlığında hazırlanarak Türkiye Ulusal Ajansına sunulan "AB Ülkelerinde Cinsel Dokunulmazlık Suçlarından Hüküm Alan Yetişkinlerin Rehabilitasyonunda Uygulanan Müdahele Yöntemleri’’ adındaki projemiz kabul edilmiştir.
Söz konusu proje; Antalya Denetimli Serbestlik Müdürlüğü koordinatörlüğünde Akdeniz Üniversitesi Psikoloji Bölümü, Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve Antalya E Tipi Ceza İnfaz Kurumu konsorsiyum ortaklığında hazırlanmıştır. Projemiz 01/06/2018 ile 30/12/2019 tarihleri arasında uygulanacaktır. Projemizin yurt dışı faaliyetleri ise Almanya'da Organisationsberatung in Sozialorganisatione e.V. ve İngiltere'de Maze Partnership kurumları işbirliğinde gerçekleştirilecektir. Projemizin bütçesi 37.860 Avro olarak kabul edilmiştir.
Projemiz ile Avrupa'da cinsel dokunulmazlık suçlarından hüküm alanlara özgü yenilikçi yaklaşımlar ve modern uygulamalar hakkında uygulayıcıların eğitim almasını sağlayarak sunduğumuz hizmetleri modernize edilmesiyle AB standartlarına ulaştırmak hedeflenmektedir.
Projemiz; ülkemizde cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarla ilgili yönetmelikle, ceza infaz kurumlarına ve denetimli serbestlik müdürlüklerine verilen, cinsel dokunulmazlık suçu hükümlülerinin rehabilitasyonu konusundaki görevlerinin yerine getirilmesine ve sorunun çözümünde yaşanan sıkıntılar, eksiklikler ve ihtiyaçların giderilmesine katkı sunacaktır.
Proje Kitapçığı için tıklayınız.
Cinsel Suçluların Rehabilitasyonu Projesi İngiltere Eğitim Faaliyeti |
Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülmekte olan Erasmus+ Ana Eylem 1 Yetişkin Eğitimi Personel Hareketliliği başlığında hazırlanarak Türkiye Ulusal Ajansına sunulan "AB Ülkelerinde Cinsel Dokunulmazlık Suçlarından Hüküm Alan Yetişkinlerin Rehabilitasyonunda Uygulanan Müdahele Yöntemleri’’ adındaki projemiz Antalya Denetimli Serbestlik Müdürlüğü koordinatörlüğünde Akdeniz Üniversitesi Psikoloji Bölümü, Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve Antalya E Tipi Ceza İnfaz Kurumu konsorsiyum ortaklığında yürütülmektedir. Projemizin ilk eğitim faaliyeti olarak planlanan İngiltere hareketliliği 24-31 Mart 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. İngiltere'nin Londra şehrinde Finsbury Therapy Hub kurumunun ev sahipliğinde gerçekleştirilen eğitim kapsamında katılımcılar İngiltere'de cinsel dokunulmazlık suçunu işleyen kişilere özgü yapılan eğitim ve iyileştirme çalışmaları hakkında bilgilendirilmiştir. Eğitimde genel olarak; cinsel dokunulmazlık suçları ile ilgili adalet sistemleri (soruşturma, kovuşturma ve yargılama aşamalarında yapılan işlemler), cinsel şiddet suçlarının profilinin çıkartılması, cinsel şiddet suçlularının risk değerlendirmesi ve sınıflandırması, cinsel şiddet suç türlerine göre yaklaşım ve uygulama farklılıkları, cinsel şiddet suçlularına yönelik müdahale teknikleri ve kullanılan programlar (bireysel ve grup), suç tekrarının önlenmesine yönelik çalışmalara değinilmiştir. Projemiz ile Avrupa'da cinsel dokunulmazlık suçlarından hüküm alanlara özgü yenilikçi yaklaşımlar ve modern uygulamalar hakkında edinilecek bilgilerle sunduğumuz hizmetleri modernize edilmesiyle AB standartlarına ulaştırmak hedeflenmektedir. Projemiz; ülkemizde cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarla ilgili yönetmelikle, ceza infaz kurumlarına ve denetimli serbestlik müdürlüklerine verilen, cinsel dokunulmazlık suçu hükümlülerinin rehabilitasyonu konusundaki görevlerinin yerine getirilmesine ve sorunun çözümünde yaşanan sıkıntılar, eksiklikler ve ihtiyaçların giderilmesine katkı sunacaktır... |
Cinsel Suçluların Rehabilitasyonu Projesi Almanya Eğitim Faaliyeti |
Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülmekte olan "AB Ülkelerinde Cinsel Dokunulmazlık Suçlarından Hüküm Alan Yetişkinlerin Rehabilitasyonunda Uygulanan Müdahele Yöntemleri’’ adındaki AB projemizin ikinci eğitim faaliyeti olarak planlanan Almanya hareketliliği 21-28 Nisan 2019 tarihleri arasında Frankfurt şehrinde gerçekleştirilmiştir. Almanya'nın Frankfurt şehrinde Organisationsberatung in Sozialorganisatione e.V. (OBİS e.V.) kurumunun ev sahipliğinde gerçekleştirilen eğitim kapsamında katılımcılar Almanya'da cinsel dokunulmazlık suçunu işleyen kişilere özgü yapılan eğitim ve iyileştirme çalışmaları hakkında bilgilendirilmiştir. Eğitimde genel olarak; cinsel dokunulmazlık suçları ile ilgili Almanya'da cinsel suçlulara yönelik yürütülen çalışmalar, pedofoli ve cinsel taciz, önleyici çalışmalar, cinsel şiddet suçlularının risk değerlendirmesi ve sınıflandırması, cinsel şiddet suç türlerine göre yaklaşım, cinsel şiddet suçlularına yönelik müdahale teknikleri ve kullanılan programlar (bireysel ve grup), yönelik konularda eğitim faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Projemiz; ülkemizde cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarla ilgili yönetmelikle, ceza infaz kurumlarına ve denetimli serbestlik müdürlüklerine verilen, cinsel dokunulmazlık suçu hükümlülerinin rehabilitasyonu konusundaki görevlerinin yerine getirilmesine ve sorunun çözümünde yaşanan sıkıntılar, eksiklikler ve ihtiyaçların giderilmesine katkı sunacaktır.
|
|
Meltem Mah. Dumlupınar Blv. Muratpaşa/Antalya
Ana Bina 0242 246 30 00
Genel İcra 0242 245 34 10- 11- 12- 13-14 Ek Bina 0242 245 34 00
antalyacbsadalet.gov.tr